Hamline Residence

Honor Award - Residential
Azul-Verde Design
Positioned on the side of a hill in Carefree, this site presented numerous opportunities and challenges for design; existing grade change, natural vegetation and numerous boulder outcrops became the canvas for this project. The task was to incorporate a swimming pool, firepit/barbeque area, sunny patios and dining patios, while maintaining a sensitivity toward the existing site features. The architecture of the home also played a key role. Its “rusty” skin and unique features were immersed into the design. Most dramatic of these is the pool fountain whose water appears to be flowing right out of the mountain. The plant palette for this space primarily utilized the same native vegetation as was existing on site. After construction, all of the disturbed areas were revegetated creating a seamless and sustainable transition back to the native desert.

Comments are closed.

ASLA's Mission is to lead, to educate, and to participate in the careful stewardship, wise planning, and artful design of our cultural and natural environments.
>> View More About Us